Uncategorized

Ile tłuszczu ma mleko prosto od krowy? Poznaj fakty i mity o mleku

ile-tluszczu-ma-mleko-prosto-od-krowy-co-wplywa-na-sklad-mleka-od-krowy

Mleko prosto od krowy ma swoich przeciwników i zwolenników. Znacznie różni się od produktu, który można kupić w supermarkecie – zwłaszcza pod względem zawartości tłuszczu.

Mleko krowie – czym właściwie jest i jak powstaje?

Mleko krowie jest pozyskiwane od krów mlecznych. Zwierzęta te są zapładniane z wykorzystaniem inseminacji. Ich ciąża trwa 9 miesięcy. W tym czasie gruczoły mleczne przygotowują się do produkcji mleka. Na początku, przez pierwsze dni po porodzie, krowa wytwarza siarę. To źródło składników mineralnych, przeciwciał i innych substancji odżywczych, przeznaczone dla cielą. Siara nie nadaje się do spożywania przez ludzi.

Dopiero w późniejszym czasie krowa zaczyna produkować wydzielinę gruczołu mlekowego przeznaczoną do spożycia. Często już po 90 dniach następuje ponowne zapłodnienie zwierzęcia. Dzięki temu można zachować wydajność produkcji mleka nawet w trakcie kolejnej ciąży. Proces ten trwa do około 7. miesiąca. Po tym czasie krowa nie jest dojona do momentu porodu.

Z czego składa się mleko surowe? Skład chemiczny mleka

Mleko surowe zawiera wiele cennych składników mineralnych. Najważniejsze substancje pojawiające się w tym produkcie to:

  • witaminy – B1, B6, B9, B12, C, A, D, E, K,

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – mleko krowie zawiera nawet 400 różnych substancji tego typu, z czego ponad 60% to nasycone kwasy tłuszczowe. Za ich produkcję odpowiadają enzymy w gruczole mlekowym,

  • kazeina,

  • woda – to nawet około 88%,

  • laktoza – to cukier mleka syntezowany w gruczole mlecznym,

  • sole mineralne.

Dokładny skład mleka w dużej mierze zależy od sposobu hodowli zwierzęcia. Produkt przechodzi liczne testy, zanim zostanie przetworzony i trafi na sklepowe półki.

Mleko prosto od krowy – tyle może mieć tłuszczu

Przed obróbką mleko surowe zawiera zdecydowanie więcej tłuszczu niż produkt, który można znaleźć na sklepowych półkach. Dokładna wartość waha się w przedziale od 3,5 do 5%. Tłuszcz mlekowy jest stopniowo usuwany podczas obróbki. Wykorzystuje się go do tworzenia serów czy śmietany. Już przetworzone mleko krowie sprzedawane w butelkach zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu.

Zawartość tłuszczu w mleku – co na nią wpływa?

Na ilość tłuszczu mleka wpływa wiele czynników. To m.in.:

  • rodzaj podawanego pokarmu – pasza pełna kwasów tłuszczowych może powodować zwiększenie zawartości tłuszczu w mleku,

  • zdrowie i wiek krowy – starsze zwierzęta zwykle powodują mleko o większej zawartości tłuszczu,

  • warunki środowiskowe – za wysoka temperatura może wpływać na zawartość tłuszczu w mleku,

  • stres – stres u krów przekłada się bezpośrednio na pogorszenie jakości mleka,

  • metoda doju – może mieć niewielki wpływ na zawartość tłuszczu w mleku.

Ilość tłuszczu w tym białym surowcu różni się też w zależności od odmiany zwierzęcia i czasie, który minął od ostatniego porodu.

Niska zawartość tłuszczu w mleku – przyczyny

Zbyt niska zawartość tłuszczu w mleku może wynikać z kwasicy. Czasami jednak takie zjawisko pojawia się w związku z zaburzoną fermentacją w żwaczu. W jej przypadku dochodzi do wytworzenia kwasu trans-10, cis-12 CLA. To kwas linolowy, który blokuje syntezę tłuszczu.

Obniżona zawartość tłuszczu pojawia się m.in. w przypadku krów żywionych mieszankami z dużą ilością kukurydzy. Sprzyja jej również stosowanie pożywienia pozbawionego włókna strukturalnego i bogatego w skrobię.

Przyczyny wysokiej zawartości tłuszczu w mleku

Na wzrost zawartość tłuszczu wpływa dodatek włókna do paszy. Składnik ten może jednak przyczynić się do zwiększenia wydajności mlecznej zwierzęcia.

Czy można regulować zawartość tłuszczu w mleku prosto od krowy? Porady dla hodowców

Na poziom tłuszczu w mleku w dużej mierze wpływa dieta. Hodowcy mogą dobierać paszę w taki sposób, by uzyskać najkorzystniejszą wartość. Niezwykle istotne jest również dbanie o zdrowie zwierząt. Na obniżenie ilości tłuszczu w mleku wpływają m.in. choroby metaboliczne.

Ważna jest też odpowiednia suplementacja. Na rynku znaleźć można wiele produktów, które pomagają ograniczyć ryzyko wystąpienia chorób obniżających zawartość tłuszczu w mleku. To m.in. antykwasicowy bufor dla przeżuwaczy. Wspiera on walkę z kwasicą, która jest bezpośrednią przyczyną obniżenia ilości tłuszczu i wielu innych problemów zdrowotnych.

Mleko prosto od krowy, czy mleko z kartonu – porównanie właściwości

Mleko prosto od krowy różni się od produktu, który trafia na sklepowe półki.

  • Mleko prosto od krowy – to produkt bogaty w białka mleka, cukry proste, tłuszcze, witaminy i minerały. Zachowuje oryginalny smak i aromat. Surowe mleko jest również zdecydowanie bardziej tłuste niż te sklepowe.

  • Mleko skupowe przetworzone – przechodzi proces mikrofiltracji, która pozwala na usunięcie większości drobnoustrojów. Musi spełniać wiele norm, dotyczących m.in. zawartości tłuszczu. W trakcie przetwórstwa traci część składników odżywczych i walorów smakowych.

Poziom tłuszczu w mleku prosto od krowy – podsumowanie

Tłuszcz jest bardzo ważnym składnikiem mleka od krowy, warunkującym jego jakość. Na ilość tej substancji wpływa jednak wiele czynników. Hodowcy podejmują liczne działania, które pozwalają na wzrost zawartości tłuszczu przy jednoczesnym zachowaniu wysokiej wydajności produkcji. Mowa tu o odpowiedniej diecie, suplementacji czy regularnych badaniach.

W sklepie Lewmik.pl znaleźć można wiele preparatów, które wspierają żywienie krów. Pomagają uniknąć niskiej zawartości tłuszczu, jednocześnie dbając o organizm krowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *