Uncategorized

Jak pozbyć się komórek somatycznych w mleku? Poradnik dla hodowcy bydła mlecznego

jak-pozbyc-sie-komorek-somatycznych-w-mleku

Pozbycie się komórek somatycznych z mleka i zmniejszenie ich liczby można osiągnąć, m.in. dbając o odpowiednią higienę doju oraz pomieszczeń, w których przebywają zwierzęta. Pomoże w tym także właściwe żywienie i profilaktyka chorób. Poznaj 6 najważniejszych wskazówek, którymi warto się kierować. Dowiedz się także, skąd komórki somatyczne biorą się w mleku.

Jak zmniejszyć ilość komórek somatycznych w mleku od krowy? 6 rad dla hodowcy

Liczbę komórek somatycznych w mleku można skutecznie zmniejszyć, dbając o zdrowie i dobrostan zwierząt, a także stosując odpowiednie żywienie i suplementację. Poniżej znajdziesz 6 praktycznych porad, których wdrożenie przyniesie oczekiwane efekty.

Rada 1: zadbaj o higienę legowisk i pomieszczeń, w których przebywa bydło mleczne

Krowy powinny mieć czysty oraz odpowiednio przygotowany materiał ściółkowy, który będzie regularnie wymieniany oraz dezynfekowany wapnem gaszonym lub specjalnymi preparatami. Niezwykle istotne jest także zapewnienie odpowiednich warunków w pomieszczeniu. Należy zadbać o optymalną cyrkulację powietrza, jednak bez przeciągów, bo te mogą mieć negatywny wpływ na kondycję zwierząt. Sprawdź, jak ważna jest także higiena doju.

Rada 2: Zwróć uwagę na prawidłowość i higienę doju

Szczególną uwagę należy zwrócić na prawidłowy przebieg oraz higienę tego procesu. Przede wszystkim system udojowy musi pracować pod odpowiednim ciśnieniem, a poszczególne elementy należy regularnie wymieniać oraz konserwować.

Ponadto należy wykonywać przedzdajanie. Polega ono na usunięciu pierwszych strug mleka z każdego strzyka, gdyż to właśnie w nich znajduje się najwięcej komórek somatycznych. Dodatkowo do pół godziny po zakończeniu doju krowy powinny pozostać w pozycji stojącej. Kontakt niezamkniętych strzyków z zabrudzonym podłożem może stwarzać ryzyko zakażenia bakteriami kałowymi, a tym samym zwiększać podatność na zapalenie wymienia.

W naszym sklepie znajdziesz sprawdzone artykuły do higieny udoju, które zapewnią bezpieczeństwo zwierzętom oraz wysoką jakość mleka. Sprawdź ofertę i zadbaj o swoje gospodarstwo. Przekonaj się także, dlaczego należy zadbać o prawidłowe żywienie krów mlecznych.

Rada 3: Dopasuj odpowiednie żywienie i suplementację krów

Poziom komórek somatycznych w dużej mierze zależy od jakości paszy podawanej zwierzętom, gdyż wpływa ona na kondycję i zdrowie zwierząt. Podawanie niewłaściwie przygotowanego pokarmu porażonego mykotoksynami może powodować poważne problemy jelitowe, a to z kolei negatywnie odbije się na jakości mleka.

Żywienie krów mlecznych powinno więc bazować na wysokiej jakości wyspecjalizowanych dodatkach paszowych odpowiednio przygotowanych i zbilansowanych. Wszelkie zmiany sposobu karmienia zwierząt powinny być wprowadzane stopniowo, aby układ trawienny mógł się do nich przyzwyczaić. W prawidłowym żywieniu krów dużą rolę odgrywa także suplementacja uzupełniająca niedobór witamin i innych cennych składników odżywczych. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiedni poziom:

  • witaminy A,

  • niacyny,

  • biotyny,

  • cynku,

  • selenu.

Witamina A, niacyna oraz biotyna odgrywają ważną rolę w regeneracji komórek keratyny miękkiej gruczołu mlekowego. Cynk i selen wspierają układ odpornościowy i obniżają ryzyko chorób. W zmniejszeniu zawartości komórek somatycznych w mleku pomoże także troska o stan zdrowia zwierząt.

Rada 4: Regularnie przeprowadzaj kontrolę zdrowia zwierząt

Podwyższona zawartość komórek somatycznych w mleku powinna skłonić do sprawdzenia stanu zdrowia zwierzęcia. Jedną z chorób, która może dawać takie objawy, jest mastitis. Schorzenie to powoduje silne zapalenie wymienia i może być niebezpieczne dla krów. Przyczyną zwiększenia liczby LKS są także problemy z racicami, zasadowica oraz kwasica.

Warto regularnie przeprowadzać kontrolę zdrowia zwierząt, co pozwoli wykryć wszelkie nieprawidłowości na wczesnym etapie i zapobiec rozwojowi choroby. Krowy muszą także mieć zapewnione odpowiednie warunki środowiskowe, co pozwoli uniknąć problemów z niską jakością mleka.

Rada 5: Przygotuj krowom odpowiednie warunki środowiskowe

Warunki środowiskowe, które mają największy wpływ na liczbę komórek somatycznych to przede wszystkim odpowiednia temperatura. Powinna ona oscylować w granicach 8-12°C. Wysokie temperatury powyżej 25°C mogą powodować stres cieplny. Wpływa on negatywnie na wskaźniki zdrowotno-produkcyjne. Należy więc zadbać o komfort termiczny zwierząt.

Krowy wypasane regularnie na otwartych przestrzeniach mają najczęściej zdecydowanie mniej problemów z zapaleniem wymion w porównaniu ze zwierzętami trzymanymi w zamknięciu. Jest to związane przede wszystkim z ruchem na świeżym powietrzu oraz przyjmowaniem cennych składników odżywczych z zielonki pastwiskowej. Jakość mleka w dużej mierze zależy także od uwarunkowań genetycznych i cech osobniczych.

Rada 6: Zwróć uwagę na genetykę i cechy osobnicze stada

Zawartość liczby komórek somatycznych jest cechą dziedziczną, a więc możliwe jest jej doskonalenie na drodze selekcji oraz właściwego doboru buhajów. Warto także prowadzić selekcję krów, zwracając uwagę przede wszystkim na budowę wymion (wysokie zawieszenie oraz ułożenie strzyków), dobrą budowę kończyn oraz mocne więzadła wymienia u krów. Takie zwierzęta są bardziej odporne na choroby metaboliczne i niekorzystny wpływ czynników środowiskowych. Wyselekcjonowanie odpowiednich krów o właściwych cechach osobniczych pozwoli stworzyć silne i produktywne stado.

Każdy hodowca krów mlecznych musi również wiedzieć, skąd biorą się komórki somatyczne, aby móc podejmować skuteczne działania w celu zmniejszenia ich liczby.

Skąd się biorą komórki somatyczne w mleku?

Komórki somatyczne biorą się z wymion krowy i powstają w wyniku naturalnej regeneracji tkanki gruczołowej. Są to obumarłe komórki gruczołu mlekowego wraz z żywymi i obumarłymi białkami ciałka krwi. Gdy zwierzę zaczyna chorować, a do wymienia przedostają się bakterie, organizm produkuje więcej białych ciałek krwi. Mają one zdolność do wchłaniania i niszczenia zarazków, a więc walczą z chorobą.