Zakiszacz do kukurydzy, zakiszacz do trawy
MICROSILE-PREMIX 100g

Zakiszanie kukurydzy jest ważną czynnością wykonywaną w gospodarstwie zajmującym się hodowlą bydła.
Prawidłowo wykonana kiszonka z całych roślin kukurydzy jest podstawową paszą w żywieniu bydła, zwłaszcza krów odznaczających się wysoką wydajnością mleczną.
Dostępne na rynku środki zakiszające do biomasy roślinnej wspomagają prawidłowy proces kiszenia pasz, powodują szybsze ustabilizowanie się wartości pH kiszonki oraz zmniejszenie straty masy. Mogą również zapobiec powstaniu mikotoksyn pojawiających się przy nieodpowiednim procesie kiszenia.
Stosowanie dodatków kiszonkarstkich zawierających właściwy poziom korzystnych bakterii pozwala uzyskać dobrej jakości kiszonkę nawet przy mało sprzyjających temu procesowi warunkach pogodowych i technologicznych.
Preparat zakiszający umożliwia szybkie uzyskanie poziomu pH 4, a tym samym uniknięcie niepożądanej fermentacji i strat składników pokarmowych zakiszonych roślin.
Zawartość bakterii heterofermentatywnych wpływa na ograniczenie procesów wtórnej fermentacji w kiszonce sporządzonej z kukurydzy – dotyczy to głównie kiszonek skarmianych i wybieranych w okresie występowania wysokich temperatur .
Zakiszacz do kukurydzy, zakiszacz do trawy MICROSILE-PREMIX firmy Can Agri jest preparatem przeznaczonym do zakiszania wszystkich gatunków roślin:
- lucerny
- traw
- zbóż
- kukurydzy
- odpadów przemysłu rolno-spożywczego ( wysłodki buraczane)
Środek zakiszający MICROSILE-PREMIX działanie:
- ukierunkowanie procesów fermentacyjnych, przyspieszenie konserwacji
- obniżenie pH kiszonki
- zwiększenie stabilności kiszonki
Zakiszacz do kukurydzy eMICROSILE-PREMIX efekt:
- kiszonka o bardzo dobrej jakości i wartości pokarmowej
- wysoka smakowitość kiszonki
- wzrost zdrowotności krów
Przechowywanie:
Preparat do kiszonki należy przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu z dala od dzieci.
Termin przydatności:
Przydatność przez okres 2 lat od daty produkcji ( informacja na opakowaniu).
Stosowanie:
Preparat ma postać proszku do stosowania w postaci roztworu wodnego w proporcji 100g/5-10 litrów czystej wody.
Proszek posiada bardzo dobrą rozpuszczalność w wodzie.
Trwałość roztworu roboczego wynosi 48 godzin.
Stosować za pomocą aplikatora lub spryskiwać ręcznie warstwy na pryźmie lub silosie.
Wydajność:
100g/10 ton zakiszanej masy.
Skład:
Opakowanie preparatu zakiszacza mikrobiologicznego zwiera w 1g 6,0×10 10 j.t.k bakterii fermentacji mlekowej (600tys./g zakiszanego surowca),
- Lactobacillus plantarum – ATCC8014
- Pediococcus acidilactici- CNCM I-3237
- Lactobacillus brevis- DSM21982
- Enerococcus faecium- NCIMB11181
- Lactobacillus buchneri- CCM1819
- Nośnik: sacharoza i laktoza
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.