Wyrób sianokiszonki jest ciekawą alternatywą dla wyrobu kiszonki lub siana.
Pasza w takiej formie nadaje się do żywienia koni a także innych małych przeżuwaczy, jak owce czy kozy. Stosowana jest również do dokarmiania zwierzyny łownej.
Produkcja sianokiszonek na cele paszowe prowadzona jest najczęściej w balotach tworzonych z zastosowaniem folii polietylenowej w formie worków do sianokiszonki lub folii do owijarek.
Gotowe worki do kiszonek mają za zadanie w łatwy sposób bez potrzeby użycia specjalistycznych maszyn przygotować gotowe baloty. Wystarczy na sprasowany balot nałożyć worek, odciąć dopływ powietrza poprzez zawiązanie worka i po 3 tygodniach otrzymujemy kiszonkę.
Sianokiszonka w workach jest tańszą opcją produkcji kiszonki w porównaniu do folii owijających czy pryzmowych. Worki do kiszonki są zatem pożądanym produktem na rynku rolniczym w okresie sianokosów.
Worki na sianokiszonkę wytwarzane są z fizjologicznie obojętnej folii polietylenowej LDPE, która wyróżnia się termoplastycznością i giętkością. Ma wysoką wytrzymałość mechaniczną, a także odporność na przenikanie wilgoci oraz pary wodnej oraz działanie kwasów, soli czy też zasad.
Zadaniem folii, z której wykonany jest worek do sianokiszonki jest szczelne okrycie biomasy i stworzenie warstwy ochronnej zapewniającej odpowiedni przebieg procesów fermentacyjnych bez dostępu powietrza.
Duże znaczenie w produkcji sianokiszonki ma również barwa folii. Worki na sianokiszonkę są barwy jasnej- mlecznej, która odbija więcej ciepła niż folia czarna, dzięki czemu zapewnia lepsze warunki fermentacji.
Worki do sianokiszonki występują w dwóch rozmiarach, na bele 120 i 150 zawierają ochronę przed promieniowaniem UV przez 12 miesięcy.
Worki na sianokiszonkę – białe, trzy warstwowe, produkowane z oryginalnego surowca, stabilizowane filtrem UV.
Na baloty o średnicy 1,25 metra.
bardzo wytrzymałe i elastyczne.
Worek do sianokiszonki wymiary: 1250 x 460x 0,09 długość 3000 mm
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.