Coraz większe ilości pasz treściwych w dawkach pokarmowych dla przeżuwaczy z jednej strony gwarantują wysoką wydajność mleczną, z drugiej zaś strony są poważnym zagrożeniem dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.Bardzo często możemy zaobserwować spadek pH treści pokarmowej żwacza czego konsekwencją może być zamieranie bakterii celulolitycznych odpowiedzialnych za rozkład włókna, spadek wydajności mlecznej oraz problemy zdrowotne w stadzie. By temu zaradzić stosuje się różnego rodzaju substancje buforujące mające ograniczyć to zjawisko. Szczególnie korzystne jest stosowanie odpowiednich mieszanin buforujących, które efektywniej podwyższają pH treści żwacza.
- zdecydowanie wpływa na podwyższenie zawartości kwasu propionowego w płynie żwaczowym jednocześnie obniżając poziom kwasu octowego oraz mlekowego tym samym neutralizuje nadmiernie kwaśny odczyn treści żwacza,
- powoduje wzrost produkcji dziennej mleka, wzrost zawartości tłuszczu oraz białka w mleku jak i wzrost zawartości suchej masy.
Zastosowanie
- BUFORVIT „Naturalnie lepszy”
- 32% wapnia, 3% magnezu
- w 100% pochodzenia morskiego
- unikalna struktura porowata
- inne organiczne makroelementy
- mikroelementy
Zdrowie
- zapobiega kwasicy
- wspiera dobre samopoczucie
- wzmacnia system odpornościowy
- zwiększa odporność na choroby
- dostarcza niezbędnych makro – i mikroelementów
Zwierzę
- optymalne buforowanie żwacza
- długie działanie
- niski wskaźnik udziału
- dobry smak
- bezpieczeństwo
Skład
Czerwone algi morskie (Lithothamnium calcareum – CAS 223751-73-3)
Dawkowanie
40-80 g/szt./dziennie w okresie laktacji oraz 20-40g w zasuszeniu. Ustalając dawkę należy wziąć pod uwagę kwasowość diety. W okresie upałów należy zwiększyć dawkę o 20 %.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.